Programa

Totes les activitats que no especifiquin cap ubicació es celebraran a la Plaça d’es Pes de sa Palla, davant la llibreria transitant.

Divendres 23 de setembre

Objectiu: Analitzar i debatre plegades aquelles dinàmiques polítiques, socials i econòmiques que estan convertint Ciutat en una destinació turística, tot comparant-ho amb altres ciutats germanes com són Eivissa i Barcelona.

18h – Presentació de les jornades

Membres del col·lectiu editorial Tot Inclòs explicaran les motivacions, objectius i continguts de les jornades Ciutat és de qui l’habita, no de qui la visita.

18:15h – Xerrades sobre la deriva actual de turistització de Ciutat, Eivissa i Barcelona

Intervendran membres del col·lectiu editorial Tot Inclòs, Paola García de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) d’Eivissa i Daniel Pardo de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona.

20h – Debat obert

S’obrirà un debat al públic assistent per tal que opinin sobre les exposicions anteriors, podent aportar anàlisis, sensibilitats i percepcions pròpies.

21h – Sopar de trempó

Acabarem el divendres sopant de trempó per tal de continuar debatent de manera més distesa. El preu serà obert, aportant cadascuna el que vulgui/pugui. Els diners recaptats es destinaran a l’autofinançament de les jornades.

Dissabte 24 de setembre

Objectiu: Visibilitzar en el centre de Ciutat aquells agents que l’estan turistitzant, tot per començar a pensar en accions i campanyes per tal de denunciar i oposar-nos a la deriva turística de Palma. Ens nodrirem de les lluites veïnals desenvolupades a diversos barris llonguets així com de les que han participat les convidades d’Eivissa i Barcelona, per tal d’agafar idees.

12h – Guia antiturística pel centre de Ciutat

La ruta partirà d’Es Baluard i recorrerà els carrers del centre tot explicant les dinàmiques de turistització de la Ciutat, especialment les que afecten a l’habitatge i l’espai públic. Us convidam a assistir vestides de guiri per tal de passar una bona estona a l’hora que aprenem de les explicacions de diverses persones que han treballat sobre la problemàtica turística.

14h – Dinar de paella vegana

Abans de començar la part més participativa de les jornades, agafarem forces amb una bona paella vegana. El preu del plat, amb un tassó d’aigua o de vi i síndria de postre, serà de 5€. Els diners recaptats es destinaran a l’autofinançament de les jornades.

16h – Taula rodona amb associacions veïnals de Ciutat

Comptarem amb la participació de les associacions de veïnades d’Es Molinar, Es Jonquet, Sa Calatrava i Canamunt. Es parlarà sobre la percepció en aquests barris dels processos de turistització dels espais de convivència.

18h – Dinàmica participativa per elaborar propostes d’acció/organització

No sols podem quedar-nos en l’anàlisi, el debat i la queixa: és moment d’organitzar-nos i actuar. Primerament les companyes de Barcelona i Eivissa ens explicaran què han fet a la seva terra per respondre a les problemàtiques derivades de l’activitat turística. Tot seguit, les assistents ens agruparem en torn a dos eixos principals: habitatge i espai públic. Mirarem de consensuar accions, campanyes o modes d’organització per començar a visibilitzar a Ciutat la oposició a la deriva mercantilitzadora a la que està abocada.

20h – Posada en comú i clausura de les jornades

Per tal que totes coneguem què s’ha acordat dur endavant, posarem en comú aquelles estratègies que es volen dur a terme en un futur.