Valoració de les jornades «Ciutat és de qui l’habita, no de qui la visita»

20160923_jornadesturistitzaciopalmaAquests passats divendres 23 i dissabte 24 de setembre s’han duit a terme les jornades per respondre a la turistització de Palma, organitzades pel col·lectiu editor del monogràfic Tot Inclòs. Danys i conseqüències del turisme a les nostres Illes sota el lema «Ciutat és de qui l’habita no de qui la visita». Unes jornades que consideram que han estat clau per encetar el debat sobre la massificació turística que pateix la ciutat i començar a dibuixar línies d’acció i organització. Han estat dos dies intensos precedits de dos mesos de preparació, obtenint un resultat que, creim, ha estat molt positiu.

Les jornades les iniciaren el divendres horabaixa membres del nostre col·lectiu exposant els objectius de la trobada: principalment analitzar la turistització de Ciutat per tal de poder respondre des de la organització i l’acció des de les pròpies veïnes. Tot seguit feren una breu introducció a la situació que viu Palma, exposant els processos econòmics, socials i polítics que estan turistitzant Ciutat, a més dels problemes que es deriven de dita transformació. Llavors, fou el torn de les convidades Paola Garcia de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH) d’Eivissa i Daniel Pardo de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona que ens varen explicar l’estat actual del procés turistitzador tant a Eivissa com a Barcelona, dues «ciutat marca» des de fa molts anys amb greus problemes d’habitatge i de convivència. El divendres acabà amb un debat obert entre les convidades i el públic assistent en el que es va fer palès les problemàtiques que el turisme massiu està generant als barris afectats, alhora del rebuig que està generant dita indústria.

El segon dia de les jornades, el dissabte, es va iniciar amb freses i crítica pels carrers de Palma. Es va fer una ruta antiturística que partí d’Es Baluard per acabar a la Plaça del Pes de sa Palla. Durant la ruta es parlà de l’arribada dels megacreuers i el que suposa per les residents al centre de Ciutat que descarreguin 20.000 persones en 4 hores, de les empreses turístic-immobiliàries que fan pressió als residents perquè venguin o lloguin els seus pisos, de l’ocupació de la via pública per part de les terrasses, de l’ordenança cívica que va en contra dels artistes del carrer i dels venedors ambulants, dels desnonaments, del lloguer turístic i de la gentrificació que genera tot plegat al casc antic de Palma. En acabar la ruta, hem pogut gaudir d’una excel·lent paella cuinada per tres companys, als quals agraïm la seva desinteressada col·laboració.

L’horabaixa l’encetàrem amb una taula rodona on participaren membres de les associacions de veïnades d’Es Molinar, Es Jonquet, Sa Calatrava i Canamunt. Varen analitzar els problemes dels seus barris i l’estreta relació que aquests guarden amb el turisme, manifestant-se gairebé un consens total en la diagnosi de les nocivitats produïdes per la indústria turística. Posteriorment, varen intervindre de bell nou Paola Garcia i Daniel Pardo per explicar-nos les reaccions organitzades i espontànies que han succeït als seus respectius territoris davant els processos de turistització per tal d’inspirar-nos en les seves accions.

20160926_premisturismesosterribleFinalment, mitjançant una dinàmica participativa s’elaboraren propostes d’acció i organització davant el fenomen turístic. Per això ens hem dividit en dos grups, un d’habitatge i l’altre d’espai públic, per tractar, separadament, accions sobre aquests àmbits. Fruit d’aquesta darrera part sorgiren moltes idees i propostes que desitgem que cristal·litzin aviat. Per començar, les persones assistents a les jornades acordàrem convocar una concentració per respondre a la «Nit del Turisme» organitzada enguany per primera vegada per l’actual Govern balear. Com no podia ser d’altra manera, des del col·lectiu Tot Inclòs ens adherim i recolzem aquesta convocatòria, que pretén rebutjar l’insult que suposa dita gala pro-turística després de la massificació, saturació i escassetat de recursos que hem sofert aquest estiu a les Balears.

Per acabar, volem reconèixer que aquestes jornades han estat el fruit de l’esforç de molta gent. Des d’aquí volem agrair molt sincerament a transitant i a CNT-Ateneu Llibertari Estel Negre per haver-nos cedit els seus locals per resguardar-nos de la tant desitjada pluja; a tots els companys i companyes que tant el divendres com el dissabte ens han ajudat a cuinar; a Pau Oliver pel cartell i per coordinar la impressió de les postals anti-turístiques per autofinançar les jornades; a totes les que ens han facilitat les infraestructures necessàries, des dels equips de so fins els estris per cuinar; a Paola Garcia i Daniel Pardo per haver vingut de fora a aportar-nos la seva experiència; a les que compartiren els seus coneixements i el seu art de carrer durant la ruta anti-turística; a les organitzacions de veïnades i veïnats d’Es Molinar, Es Jonquet, Sa Calatrava i Canamunt per haver participat de la taula rodona i de la dinàmica participativa; i, sobretot, a la nostra gent més propera per ajudar-nos amb l’organització i aconseguir juntes sortejar les inclemències del temps. (Esperem no oblidar-nos de ningú!)

Hem constatat que som moltes les que estem disposades a posar el nostre gra de sorra per frenar -amb vistes a revertir- la turistització de la nostra terra. Aquestes jornades, que consideram un èxit en quant a participació, continguts i motivació de les assistents, ens animen a seguir el camí que començàrem ja fa més de 3 anys, qüestionant el que aleshores era inqüestionable: el monocultiu turístic que està destrossant el nostre territori, precaritzant la nostra feina, destruint les nostres xarxes veïnals, carregant-se la nostra cultura, empassant-se els nostres recursos, i un llarg etcètera. Per sort, el consens ha començat ha esquerdar-se.

Ciutat és de qui l’habita, no de qui la visita!