Importació de fems

Importació de fems Moviment Alcudienc

Resum general del cas

09_02_DOSSIER_Incineradora_01El Govern de les Illes Balears ha impulsat un canvi normatiu per tal de possibilitar la importació de fems d’altres països de la Unió Europea, perquè siguin incinerats a Son Reus. El projecte té el suport i és impulsat pel Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, a partir dels informes tècnics i econòmics de TIRME -empresa privada, concessionària del servei públic obligatori insularitzat de gestió de residus sòlids urbans de Mallorca.

Descripció del projecte: Importar residus provinents de diferents països a través dels ports de Palma i Alcúdia per ser incinerats a Son Reus, i maximitzar, així, els beneficis de l’empresa concessionària a costa de la salut i el medi ambient de l’illa. Els residus importats són tractats prèviament per poder ser importats com a CDR o CSR (combustible derivat de residus o combustible sòlid recuperat), per confondre l’opinió pública i vendre els suposats beneficis de la incineració de «combustible» importat.

Promotor

TIRME –formada per les constructores ACS i FCC i les elèctriques ENEL i Iberdrola–,  Consell de Mallorca i Govern de les Illes Balears.

Administracions responsables de l’aprovació

Consell de Mallorca (competent en matèria de gestió de residus), Parlament i Govern de les Illes Balears.

Base legal

Llei de mesures urgents per a l’activació econòmica en matèria d’indústria i energia, i altres activitats; Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats; Pla Director Sectorial de Residus Sòlids Urbans de l’Illa de Mallorca.

Actuacions

Projecte presentat com “Exportació de serveis ambientals de valorització energètica de combustibles sòlids recuperats”. Parteixen de l’excedent de capacitat per incinerar de Son Reus (una infraestructura sobredimensionada) per justificar la importació. Amb això pretenen cremar fins a 200.000tn/any de residus provinents de fora.

Impacte ambiental i social

Impactes en la salut de les persones i el medi ambient. La incineració amb recuperació d’energia és un sistema de tractament tèrmic de poca eficiència energètica, malbaratador de recursos materials i d’energia, productor de tòxics que no existeixen en el medi, desincentivador del reciclatge i amb poca capacitat de generar treball i sostenibilitat.

Reacció ciutadana

Des de 2012 està en marxa la campanya  “NO volem ser el femer d’Europa” contra la importació de residus per a la incineració, amb les següents línies d’acció: establir aliances amb entitats ecologistes locals i nacionals i amb la UE; contactar i informar la població; documentar i difondre els efectes negatius de la importació de residus amb accions de denúncia, i, finalment, mobilització. Darrere la campanya hi ha associacions de veïnats, col·lectius ecologistes i altres organitzacions que denuncien l’arribada del fems a Mallorca per Alcúdia i la incineració posterior a Son Reus.

Més informació a:

http://novolemserelfemerdeuropa.wordpress.com