Un exemple de resistència col·laborativa enfront de la turistització i gentrificació de Palma

Les iniciatives procedents de diferents moviments socials i veïnals s’uneixen amb l’objectiu de recuperar la Ciutat per als seus habitants.

Ciutat per a qui l’habita, no per a qui la visita

El col·lectiu editor del monogràfic Tot Inclòs organitzà els dies 23 i 24 de setembre de 2016, a la plaça del Pes de sa Palla, unes jornades sota el lema «Ciutat és de qui l’habita no de qui la visita» per denunciar els efectes de la turistització de Palma i començar a modificar la deriva turística de la Ciutat. Arran de les jornades es convocà una assemblea oberta el 28 d’octubre del 2016 a l’Ateneu Llibertari Estel Negre per començar a definir un espai de trobada entre les diferents sensibilitats procedents dels moviments socials i veïnals i fer un front comú contra la turistització de la ciutat. Així, aquest mateix dia, va constituir-se a Palma l’assemblea «Ciutat per a qui l’habita, no per a qui la visita» amb l’objectiu d’esdevenir un espai de trobada, crear una xarxa de suport mutu entre els diferents barris i col·lectius i realitzar accions que contribueixin a trencar la pau social entorn del turisme per tal de demostrar els seus efectes devastadors sobre el territori i el teixit social, tot generant una comunitat que pugui posar-li fre i revertir la situació.

El 3 de març de 2017, després d’una nova presentació pública al Centre Flassaders, centrada en l’ús turístic d’habitatges i els desnonaments, la llei turística i problemes de barri, l’assemblea rep un nou impuls i s’activen diversos grups de treball orientats a confrontar la turistització i les seves conseqüències des de diferents enfocaments i trinxeres. Els grups de treball creats són: i) comunicació; ii) narratives quotidianes, dedicat a recopilar testimonis de persones afectades per la turistització; iii) normativa i habitatge; iv) relatora especial ONU; v) lloguer vacacional; vi) investigació i anàlisi de dades. De llavors ençà l’assemblea es reuneix cada quinze dies, sense un lloc fix, a diferents locals i places públiques de Palma. Com a primeres accions reivindicatives, amb la col·laboració de Terraferida, sorgiren les comparatives visuals entre el lloguer turístic i el lloguer residencial de diferents barris de Palma que han contribuït a posar sobre el tauler l’impacte negatiu del primer sobre el segon. També s’han fet 500 «banderoles» grogues amb el lema de l’assemblea que de cada vegada es van fent més visibles a les balconades i finestres d’arreu de la Ciutat. La primera acció directa realitzada per l’assemblea va ser la duita a terme el 4 de maig a la UIB amb l’objectiu de confrontar un informe trampós i ad hoc sobre el lloguer turístic, presentat pels mateixos autors, que entre altres coses defensava que el lloguer turístic no té cap impacte sobre la disponibilitat i el preu del lloguer residencial i tampoc contemplava les seves conseqüències socials. També vàrem participar en el Foro Vacacional celebrat el 5 de maig a Son Termes, un Hotel de luxe amb camp de Golf en sòl rústic, per conèixer millor les estratègies internes del mateix sector.

En l’actualitat, en el marc del procés de discussió i aprovació de la llei que pretén regular el lloguer turístic, ara mateix prohibit en habitatges plurifamiliars, des de l’assemblea es promou la prohibició absoluta del lloguer turístic a tota Palma. A més, atès que també incideixen en la turistització i la gentrificació d’algunes zones de la ciutat, es reclama posar fre a l’arribada massiva de creuers, una moratòria en la concessió de noves places hoteleres, amb mires a reduir-les en un futur, i en la de places i llicències d’obra per a usos turístics.