Parc aquàtic, Sant Lluís, Menorca

Parc aquàtic, Sant Lluís, Menorca Nora Müller

Resum general del cas

14_02_DOSSIER_ParcAquaticMenorca_01

El grup hoteler Galdana va projectar un parc aquàtic en sòl rústic protegit com a Àrea Natural d’Interès Territorial (ANIT) a Biniancolla. El novembre de 2014 començaven les obres gràcies a la Declaració d’interès general que li va atorgar el Consell Insular de Menorca pel seu “caràcter desestacionalitzador”.

Tant per la vulneració de la figura de protecció ANIT i de la Llei del sòl rústic, com per l’avaluació de l’estat dels aqüífers de la zona i la presència de quatre parcs aquàtics més a l’illa, tots en sòl urbà, la Declaració d’interès general és inexplicable.

Descripció del projecte

El parc aquàtic és devora l’Hotel Sur Menorca i ocuparà una superfície de 17.652,90 metres quadrats; un 55% de l’àmbit rústic de la finca. Les dues construccions planificades tenen un volum de 2.474 i 1.738 metres cúbics. Cal dir que la Llei del sòl rústic estableix que el percentatge màxim d’elements construïts és del 4% i el volum de cada edifici no pot superar els 1.500 metres cúbics. A més, a uns 300 metres de l’hotel hi ha parcel·les urbanitzables disponibles.

Evolució cronològica i resolució

Fa més de set anys que els promotors tenen intenció de fer aquest parc aquàtic. L’agost del 2013 va sortir a exposició pública l’expedient per a constuir-lo i es van presentar al·legacions argumentant la incongruència que suposava. Com que els informes tècnics del Consell advertien també d’aquests dubtes, es va optar per demanar informes externs que l’avalassin.

Tot i així, el dia 30 d’octubre de 2014 el Consell Insular va atorgar la Declaració d’interès general i el novembre del mateix any es va començar a construir el parc.

Promotor

Promoción y Desarollo Turístico de Menorca SL (Grup Galdana)

Administració responsable de la seva aprovació

Consell Insular de Menorca; Conselleria d’Ordenació Territorial, Marta Vidal.

Base legal

La Llei 7/2012 de mesures urgents per l’ordenació urbanística sostenible; la Llei 8/2012 del turisme de les Illes Balears; la modificació de la Llei 6/1997 de sòl rústic i el Pla Territorial Insular de Menorca

Impacte ambiental i social

L’autorització de la construcció vulnera la protecció d’un espai ANIT i estableix un precedent pel que fa a la instal·lació d’aquests parcs en sòls rústics protegits.

Pel que fa al consum d’aigua, s’estima que més d’un 70% de l’aigua sortirà de la xarxa municipal o d’un pou que s’abasteix del mateix aqüífer que els pous municipals. L’aqüífer de Sant Lluís ja es troba en situació de sobreexplotació i té diverses zones amb intrusió marina. D’altra banda, el pou no consta en els registres públics i no està sotmès a cap sistema de control d’extraccions.

Reacció ciutadana

Es varen presentar quatre Recursos d’alçada per PSOE, PSM-MÉS, GOB que qüestionen la declaració d’Interès General per la destacionalització d’aquest parc i per la seva ubicació en sòl protegit, així com per part de l’empresa que gestiona l’Aguacenter Los Delfines per considerar-ho un cas de competència deslleial. Els Recursos d’alçada s’han rebutjat basant-se en el tercer informe de la Conselleria d’Ordenació Territorial per considerar el perjudici econòmic que suposaria la paralització de les obres i amb l’argument que la concessió de la Declaració de l’interès general és ajustada a dret.

Referències

http://www.gobmenorca.com