Urbanització del Salobrar de sa Porrassa a Magaluf (Calvià)

Urbanització del Salobrar de sa Porrassa a Magaluf (Calvià) Xavier Mas

Resum general del cas

10_02_DOSSIER_SaPorrassa_01El febrer de 2012 el Govern balear declarà el projecte d’urbanització de la Marina de Magaluf d’interès autonòmic. Es tracta de la urbanització més bèstia dels darrers 25 anys. El projecte pretén urbanitzar el Salobrar de sa Porrassa a Calvià. S’hi vol construir una gran àrea comercial, habitatges residencials i allotjaments turístics.

Descripció del projecte

Implica la urbanització de 65 hectàrees. Es construiran quatre nous hotels per a unes 2000 places turístiques, 486 habitatges residencials i una gran zona comercial de més de 15.000 m2. El projecte ha d’estar acabat l’estiu del 2017. S’hi invertiran uns 200 milions d’euros.

Promotor

Promociones Vistarga SL i VIVA HOTELS.

Administració responsable de la seva aprovació

Ajuntament de Calvià, Comissió Insular d’Urbanisme de Consell de Mallorca i Comissió Balear de Medi Ambient.

Estat de tramitació

S’ha començat a executar la primera fase d’urbanització i està a punt de començar la segona.

Actuacions

Dins aquesta vasta àrea de 65 hectàrees el PGOU de Calvià ha dividit el que és l’antic salobrar en dues grans àrees: una primera, declarada com a reserva estatal de sòl, on s’hi faran els habitatges residencials (RES-50) i una segona, destinada a la construcció de quatre hotels de quatre estrelles. Les obres s’executaran en tres fases: una primera, la que s’està duent a terme ara,  d’urbanització de la zona (obrir vials, posar clavegueram, posar fanals i fer voravies) que costarà 39,4 milions, i construcció del primer hotel de 500 places amb 3.717 m2 destinats a usos comercials. Una segona, preveu una inversió de 104,7 milions destinats a la construcció d’un gran centre comercial d’uns 12.716 m2 i la construcció de tres hotels més. Finalment, una tercera fase, dedicada a la construcció dels habitatges residencials.

Impacte social, natural i cultural

A nivell ambiental, l’àrea afectada es troba damunt una zona humida, un antic salobrar. Aquest formava part del sistema platja-duna de Magaluf. L’any 1998, botànics de la UIB van descriure una nova espècie de saladina endèmica, just present al Salobrar de sa Porrassa. Es tracta de Limonium carvalhoi. Es repeteix la mateixa situació que a ses Fontanelles a Ciutat, el redactor del projecte ambiental pretén deixar una zona verda per garantir la supervivència d’aquest endemisme únic al món. Però la resta serà asfaltat en bé de l’interès turístic. A més, es tracta d’una antiga salinera on, a part de sal, s’hi feia sabó a partir de la sosa extreta de les distintes espècies de salicòrnia present a l’àrea. De fet, a la toponímia, encara perviu el nom de Cas Saboners i l’Hort de cas Saboners a part del ja esmentat Salobrar de sa Porrassa o Salobrar Gran. Així, a més de la destrucció del territori hi haurà un atemptat lingüístic.

Reacció ciutadana

Durant els darrers 20 anys i en reiterades ocasions l’entitat ecologista GOB ha sol·licitat al govern de torn que desclassifiqués aquesta àrea urbanitzable i la protegís. Fa uns mesos, el col·lectiu Terraferida va fer un muntatge per denunciar aquesta destrossa. Però actualment, no hi ha cap campanya de denúncia en marxa.