Idees i accions pel decreixement turístic a Barcelona

#aBúsTurístic.

Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS)

L’ABTS compleix ara dos anys. Amb coses a celebrar, com el trencament definitiu d’un relat feliç –i hegemònic fins fa poc– del turisme a Barcelona si no fos perquè, en paral·lel a la victòria dialèctica dels discursos crítics, continua creixent l’espoli material i de condicions de vida a què la indústria turística sotmet la ciutat.

En tot cas, aquesta curta vida ens deixa molts aprenentatges i experiències, amb un balanç molt positiu en termes de d’auto-organització i coordinació entre barris. Tot i que sovint els espais de coordinació produeixen dins els moviments socials un temor a la pèrdua de forces, sabem que ben portat succeeix al revés: sumen. I, en moments inspirats, multipliquen. Tot seguit, alguns exemples.

L’acció «STOP #aBúsTurístic» sorgeix arran de la frustració d’algunes accions prèvies: sovint havíem plantejat el suport inter-barris en sentit estricte però, tot i que cada grup té una capacitat local de mobilització important, no aconsegueix traslladar-la a la d’un altre que vol recolzar. Si a Ciutat Vella podem mobilitzar 200 persones en poc temps per un conflicte concret com l’enèsim projecte hoteler de Núñez y Navarro, el dia que volem donar suport a la lluita contra l’elitització del Mercat de l’Abaceria a Gràcia no aconseguirem arrossegar-hi gaire gent.

Així vam trobar una alternativa per optimitzar forces. El 26 de novembre de 2016, diferents grups de l’ABTS es van concentrar en 7 punts diferents a tota la ciutat, bloquejant durant 30 minuts el pas dels busos turístics amb els propis cossos davant. L’objectiu no era el boicot a les vacances d’uns quants turistes, sinó expressar clarament la necessitat urgent de parar el creixement turístic, i alhora la precarietat laboral de les informadores d’aquest servei turístic. L’acció va ser un èxit mediàtic, posant el conflicte sobre la taula ja en temporada baixa (si tal cosa segueix existint).

La idea es repetia uns mesos més tard dins la campanya «#NoEnsFaranFora», que denunciava el desplaçament de veïns que implica la conversió dels habitatges a allotjaments turístics. El 14 de gener de 2017 vam ocupar la recepció de d’un hotel al Gòtic i d’un hostel a Gràcia. El primer (Soho House Barcelona) és un club privat i un dels projectes hotelers en què millor s’ha documentat l’expulsió directa de veïnat prèvia a la construcció. Aquell matí, unes 200 persones vam acudir a una convocatòria genèrica contra l’expulsió, a una certa distància, irrompent per sorpresa dins l’hotel de luxe. Per la tarda, una nodrida manifestació de barri va recórrer Gràcia sota el mateix lema «Turisme massiu i especulació #NoEnsFaranFora!», desembocant en la recepció del Hostel Generator. L’impacte de les dues accions va anar molt més enllà de la seva suma.

Però les accions més populars de l’ABTS fins ara són les adreçades a demostrar l’essència especulativa, il·legítima i il·legal d’Airbnb, reservant un apartament i denunciant-lo des de dins. La pimera, «#UNFairbnb» (20/9/16) va denunciar 12 pisos turístics il·legals d’una sola propietat al Gòtic, Poblenou i Born. La segona, «#DesmuntantAirbnb» el 28/3/17, destapava, en una superfície molt reduïda del Casc Antic, 13 pisos turístics il·legals de diferents propietats i un mateix administrador i comissionista professional, el Sr. Mark Serra Parés (cara visible del lobby Plataforma de Propietarios de Viviendas Turísticas). Ambdues accions assenyalaven el caràcter especulatiu, anti-social i gens col·laboratiu d’Airbnb, implicant mitjans de comunicació i servei municipal d’inspecció.

Esperem que aquestes accions serveixin com a inspiració per a grups actius a Palma, les Illes en general i més enllà. A l’ABTS tenim molt clar que continuar eixamplant les xarxes de confiança i col·laboració és un eix fonamental per continuar avançant en els discursos crítics sobre la indústria i cap al decreixement turístic.