TERRAMOTOURISM a Lisboa

Un projecte sobre les conseqüències del boom turístic a Lisboa amb imatges recollides durant els darrers 4 anys.

Left Hand Rotation

Des del 2010 el col·lectiu Left Hand Rotation desenvolupam el projecte «Gentrificación no es un nombre de señora», a 15 ciutats de 9 països diferents, agafant el format de taller en la majoria dels casos.

Com a col·lectiu artístic, un dels nostres eixos d’actuació gira al voltant de la instrumentalització de la cultura en els processos de gentrificació. Analitzant el seu paper com a element de revalorització de zones urbanes, però també com a catalitzador de resistències ciutadanes contra la injustícia espacial. Treballem des de la creativitat amb eines audiovisuals, plantejant distintes formes col·lectives d’intervenció: documentals, mapejats col·lec- tius, publicacions impreses, etc.

Vivim el violent procés de turistització de Lisboa, on habitam des de fa 6 anys. Així, Terramotourism posa èmfasi en el turisme com un fenomen que accelera i potencia els processos de gentrificació. Comparant la destrucció de Lisboa, l’any 1755, per un terratrèmol i l’actual panorama de destrucció del dret a la ciutat.

TERRAMOTOURISM

L’1 de novembre de 1755, un terratrèmol va destruir la ciutat de Lisboa. El seu impacte va ser tal que va desplaçar a l’home del centre de la creació. Les seves runes legitimaren el despotisme il·lustrat. Avui, Lisboa, tremola de nou, sacsejada per un sisme turístic que transforma la ciutat a velocitat de creuer. El seu impacte desplaça els habitants del centre de la ciutat.

Quins nous absolutismes trobaran aquí la seva coartada?

Mentre el dret a la ciutat s’esvaeix, ofegat pel discurs de la identitat i l’autenticitat, la ciutat retrona anunciant el col·lapse i la urgència d’una nova manera de mirar-nos, de reaccionar davant una transformació, aquesta vegada previsible, que la desesperança del capitalisme fingeix inevitable.

L’agulla del sismògraf no atura de tremolar, sacsejada per les darreres dades aparegudes: Lisboa ja es al «top 5» de les ciutats europees on ha crescut més la indústria turística (6 milions de visitants el 2016), Airbnb ha triplicat la seva oferta en els darrers tres anys (13.000 cases disponibles) i és la ciutat europea que més ha crescut en aquest sentit. Entre el 2013 i el 2016, el preu del lloguer d’habitatge ha pujat més d’un 30% i el preu de venda ho ha fet en un 45%.

Mentrestant, durant el darrer any, s’han realitzat més de 1.800 desnonaments (5 famílies per dia) i cada tres setmanes s’ha obert un nou hotel al centre.

Aquest panorama ens ha fet sortir al carrer una vegada més amb la intervenció TERRAMOTOURISM: Instruccions d’emergència en cas de sisme turístic que replica les instruccions dels terratrèmols per advertir de les conseqüències del boom turístic a la ciutat mitjançant una sèrie de cartells: Agrupi el teixit social; No fugi precipitadament a les perifèries; A les ciutats-marca: perill de tsunami i gentrificació, etc.

Amb tot, hem editat el documental TERRAMOTOURISM (2016)1 com a retrat subjectiu d’una ciutat i la seva transformació durant els darrers 6 anys.


1 Podeu veure el documental i descarregar-lo a https://vimeo.com/192243662.